Republika Fantastyki i Rzeczywistości
Fantastyka i Rzeczywistość przeplatające się ze sobą w nieskończoność...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 
  • Witaj w Republice Fantastyki i Rzeczywistości! Bądź oryginalny i pisz u nas!
  • Republika FiR serdecznie zaprasza do Katedry oraz na stronę Wydawnictwa Mag.

• Odpowiedz do tematu
    Poprzedni temat :: Następny temat
    "Żmija"
    Autor Wiadomość
    Galvar 
    Administrator
    Ostatni śFiR

Wysłany: 2010-02-19, 14:14   "Żmija"

Czytał ktoś tę długo oczekiwaną powieść Sapkowskiego o Afganistanie i paranormalnych w nim wydarzeniach? Znacie jakieś ciekawe opinie o niej? Ja osobiście nie czułem presji jej zakupu i przeczytania. Zwłaszcza, że tematyka jej średnio mnie interesuje (wole bardziej klasyczna fantastykę), a cena za cienką książkę również nie zachęca. Niemniej jednak ciekawe jak sprawuje się obecnie pisarsko autor popularnych i dobrych książek o Wiedźminie, świetnych opowiadań czy przesadzonej przypisami Trylogii Husyckiej.

JP II [`]...

Asuryan 
    Buntownik z wyboru

Wysłany: 2010-02-20, 13:34   

Czytałem o niej same niepochlebne opinie, w dodatku nie takiej tematyki oczekuję po tym autorze. No ale ja już zawiodłem się na Narrentum, więc jakiejkolwiek książki tego autora nie będącej czystą fantasy nie mam najmniejszego zamiaru brać do ręki. No chyba że zdarzy się cud i przy jej pisaniu Sapkowskiemu wróci forma z początku "Wiedźmina" i o takowym dziele będę słyszał/czytał same słowa zachwytu.

Kiedy Irlandczyk chce porozmawiać z kimś jak równy z równym - to rozmawia z Wszechmocnym

Elektra 
    Wickanka

Wysłany: 2010-02-20, 15:26   

Ja tam jestem otwarta na różne gatunki pisane przez Sapkowskiego, nie skłaniam się tylko ku fantasy (a zresztą dwa jego opowiadania spoza sagi wiedźmińskiej, które mi się najbardziej podobały, nie miały w sobie ani grama fantasy), tak więc nie byłam uprzedzona.

Ale dla mnie "Żmija" to takie nie wiadomo co. Ani powieść, ani opowiadanie. Zastanawiam się, kto zdecydował, że ta historia będzie miała akurat taką długość. Bo aż się prosi o skrócenie lub wręcz przeciwnie, o rozwinięcie.

Fabuła niezbyt wciągająca, słabo zarysowana, bohaterowie, będący zawsze atutem Sapkowskiego, nijacy.

Wydanie... szkoda gadać. I nawet nie chodzi już o ten papier 'ekologiczny', bo dałoby się go znieść, ale w połączeniu z pstrokatą, grubą, skrzydlatą okładką prezentuje się tragicznie.

Odpowiedz do tematu