Czytał ktoś tę długo oczekiwaną powieść Sapkowskiego o Afganistanie i paranormalnych w nim wydarzeniach? Znacie jakieś ciekawe opinie o niej? Ja osobiście nie czułem presji jej zakupu i przeczytania. Zwłaszcza, że tematyka jej średnio mnie interesuje (wole bardziej klasyczna fantastykę), a cena za cienką książkę również nie zachęca. Niemniej jednak ciekawe jak sprawuje się obecnie pisarsko autor popularnych i dobrych książek o Wiedźminie, świetnych opowiadań czy przesadzonej przypisami Trylogii Husyckiej.
Czytałem o niej same niepochlebne opinie, w dodatku nie takiej tematyki oczekuję po tym autorze. No ale ja już zawiodłem się na Narrentum, więc jakiejkolwiek książki tego autora nie będącej czystą fantasy nie mam najmniejszego zamiaru brać do ręki. No chyba że zdarzy się cud i przy jej pisaniu Sapkowskiemu wróci forma z początku "Wiedźmina" i o takowym dziele będę słyszał/czytał same słowa zachwytu.
_________________ "Człowiek wystarczająco szczęśliwy by urodzić się Irlandczykiem jest wystarczająco szczęśliwym człowiekiem" - irlandzkie powiedzenie.
Kiedy Irlandczyk chce porozmawiać z kimś jak równy z równym - to rozmawia z Wszechmocnym
Wysłany: 2010-02-20, 15:26
Ja tam jestem otwarta na różne gatunki pisane przez Sapkowskiego, nie skłaniam się tylko ku fantasy (a zresztą dwa jego opowiadania spoza sagi wiedźmińskiej, które mi się najbardziej podobały, nie miały w sobie ani grama fantasy), tak więc nie byłam uprzedzona.
Ale dla mnie "Żmija" to takie nie wiadomo co. Ani powieść, ani opowiadanie. Zastanawiam się, kto zdecydował, że ta historia będzie miała akurat taką długość. Bo aż się prosi o skrócenie lub wręcz przeciwnie, o rozwinięcie.
Fabuła niezbyt wciągająca, słabo zarysowana, bohaterowie, będący zawsze atutem Sapkowskiego, nijacy.
Wydanie... szkoda gadać. I nawet nie chodzi już o ten papier 'ekologiczny', bo dałoby się go znieść, ale w połączeniu z pstrokatą, grubą, skrzydlatą okładką prezentuje się tragicznie.
_________________ “I am he who rules the world, don’t you know?” Jarlaxle replied with a grin.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum