Szkoda zakładać nowy wątek, mam informację dotyczącą filmów (ale i oczywiście książek) wiadomo kogo i wiadomo jakich. 22 maja na Krakowskich Błoniach będzie Howard Shore, który skomponował muzykę do Władcy Pierścieni. No i odbędzie się wtedy konkurs wiedzy o Władcy... i spotkanie z Shorem (to ostatnie chyba tylko dla fanów muzyki filmowej ).
_________________ Jak facet czyta to jestem jego. Smutna prawda. Rozmiar biblioteczki się dla mnie liczy najbardziej. - Burza
Peter Jackson- ur. 31.10.1961. Reżyser scenarzysta oraz producent filmowy. Jest znany wszystkim jako reżyser trylogii J.R.R Tolkiena "Władca pierścieni". Na swoim koncie ma już takie filmy jak:
1.Jako reżyser;
-1976 The Valley (film krótkometrażowy)
-1987 Zły smak (Bad Taste)
-1989 Przedstawiamy Feeblesów (Meet the Feebles)
-1992 Martwica mózgu (Braindead)
-1994 Niebiańskie stworzenia (Heavenly Creatures)
- 1995 Forgotten Silver
-1996 Przerażacze (The Frighteners)
-2001 Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
-2002 Władca Pierścieni: Dwie Wieże (The Lord of the Rings: The Two Towers)
-2003 Władca Pierścieni: Powrót Króla (The Lord of the Rings: The Return of the King)
-2005 Zasadzka pająka (The Lost Spider Pit Sequence) (film krótkometrażowy)
- 2005 King Kong
-2008 Crossing the Line (film krótkometrażowy)
-2009 Nostalgia anioła (The Lovely Bones)
2.Jako scenarzysta:
-1992 Martwica mózgu (Braindead)
-1994 Jack Brown Genius
- 1995 Forgotten Silver
-2001 Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
-2003 Władca Pierścieni: Powrót Króla (The Lord of the Rings: The Return of the King)
- 2005 King Kong
-2008 Crossing the Line (film krótkometrażowy)
3.Jako producent;
-1992 Valley of the Stereos (film krótkometrażowy)
- 1994 Jack Brown Genius
-1995 Forgotten Silver
-2003 Krótko rzecz ujmując (The Long and Short of It) (film krótkometrażowy)
-2005 RKO Production 601: Jak kręcono "King Konga. Ósmy cud świata" (RKO Production 601: The Making of 'Kong, the Eighth Wonder of the World' (film dokumentalny)
-2005 King Kong
-2009 Dystrykt 9 (District 9)
Jak widzicie trochę tego jest. Po za tym dziwię się, że nikt nie założył tematu o tym zacnym reżyserze, chyba warto rozmawiać o jego filmach Jeśli o mnie chodzi to oczywiście za kinem Jacksona przepadam... Jak na razie widziałem ekranizacje "Władcy". Świetnie zrobiona, mroczny klimat świetnie dobrani aktorzy, piękna muzyka, chodziarz zabrakło niektórych momentów z książki.
Kolejny film to oczywiście 'King kong". Można by powiedzieć, że film podzielony na dwie części. Jedna toczy się na wyspie druga w mieście. Oczywiście bardziej mi się podobała
część pierwsza filmu czyli jak nasi bohaterowie byli na wyspie. Trochę wiało grozą, widać było położenie dużego nacisku na efekty specjalne (olbrzymie stawonogi, dinozaury no i w końcu duża małpa). Teraz szykuje się na District 9 Jestem ciekaw co wy sądzicie o filmach tego pana? jaki jest wasz ulubiony? Zapraszam do dyskusji...
_________________ "Przed meczem nie ważny jest kurs stawiany przez bukmacherów.Lecz postawa zawodników danej drużyny podczas meczu" (Lord)
Wiesz Andy w sumie to mało wiem na temat Hobbita jeśli chodzi o jego ekranizacje. Ale z tego co słyszałem to Hobbit miał być podzielony na części oraz zrobiony w 3D. Po za tym obraz ma być bardziej "młodzieżowy" mają też powrócić Gandalf oraz Gollum. Tyle wiem
_________________ "Przed meczem nie ważny jest kurs stawiany przez bukmacherów.Lecz postawa zawodników danej drużyny podczas meczu" (Lord)
Lubię Jacksona, bardzo go lubię. Ale mówię tylko o wczesnych latach jego działalności. Ociekające absurdem i juchą Braindead, chore i brudne Muppety od kuchni, czyli Meet the Feebles, kosmici rozkoszujący się ludzkim mięsem w Bad Taste. Te były najlepsze. Później zrobiło się jakoś... dziwnie. Wielkie, Holiłudzkie produkcje, miliony dolarów, dopieszczona scenografia i efekty specjalne zastępujące starą, dobrą zabawę. Trylogię obejrzałem z niesmakiem, bo nie było tam nic, zupełnie NIC z Jacksona. Zniknęło gdzieś to charakterystyczne mrugnięcie okiem w kierunku widza, które było doskonale widoczne w jego pierwszych filmach. Dystrykt 9 obejrzałem z pewnymi obawami, jednak szybko zostały rozwiane. Fajny klimat, poczucie humoru, absurd całej sytuacji, mnóstwo świeżych pomysłów. Film ten, w przeciwieństwie do wcześniejszych produkcji był ucztą dla oczu estetów, jednak ślady dawnego zamiłowania Jacksona do przedstawiania śmierci w sposób niezwykle zbliżony i hm wysublimowany;) pozostały. Ogólnie Jackson jest dla mnie postacią kultową, pomimo tej pomyłki w trzech częściach.
_________________ Do you hear with eyes? The universe is crunching.
Dystrykt 9 obejrzałem z pewnymi obawami, jednak szybko zostały rozwiane. Fajny klimat, poczucie humoru, absurd całej sytuacji, mnóstwo świeżych pomysłów. Film ten, w przeciwieństwie do wcześniejszych produkcji był ucztą dla oczu estetów, jednak ślady dawnego zamiłowania Jacksona do przedstawiania śmierci w sposób niezwykle zbliżony i hm wysublimowany;) pozostały.
Właśnie się dowiedziałam, że Dystrykt 9 reżyserował Jackson
Film podoba mi się bardzo, bardzo Naprawdę ogromnie; byłam pod dużym wrażeniem filmu, w ogóle świetny No to tyle tych superlatyw
Oglądałam oczywiście Trylogię i też bardzo mi się podoba, i wcale nie uważam, że Jackson zepsuł książki. Nie da się zrobić ekranizacji ze wszystkimi szczegółami podanymi w książce. A Jacksonowi i tak nieźle to wyszło.
King Konga oglądałam raz, już jakiś czas temu, oraz niedawno końcówkę na TVN. W sumie ok, ale moim skromnym zdaniem na największy aplauz zasługuje aktorka grająca Ann.
Ze starszych jego filmów nic nie oglądałam, co polecicie?
_________________ Jak facet czyta to jestem jego. Smutna prawda. Rozmiar biblioteczki się dla mnie liczy najbardziej. - Burza
Jak to nie było nic z Jacksona we "Władcy"? Moim zdaniem było chociażby to, że nasz zajebisty reżyser nie skupił się w "Dwóch Wieżach" tylko i wyłącznie na wędrówce Froda i Sama do Mordoru, tylko mój drogi pokazał również losy innych członków drużyny i moim zdaniem zrobił to bardzo zajebiście. Do tego ten mroczny klimat, który narasta z minuty na minutę, genialna gra Adriena Brodyego ( Frodo jakby ktoś nie pamiętał ) Po za tym taki genialny aktor jak właśnie Adam jest również w obrazie "King kong" i ogląda się go równie dobrze w roli Jacka Driscola ( King kong) jak odgrywającego postać Froda (Władca). No i po za tym śliczna Naomi Watts, którą przyjemnie się oglądało w owym filmie jakim jest "King kong". Jackon zaraz po Tarantino jest moim ulubionym reżyserem....
genialna gra Adriena Brodyego ( Frodo jakby ktoś nie pamiętał ) Po za tym taki genialny aktor jak właśnie Adam jest również w obrazie "King kong" i ogląda się go równie dobrze w roli Jacka Driscola ( King kong) jak odgrywającego postać Froda (Władca). No i po za tym śliczna Naomi Watts, którą przyjemnie się oglądało w owym filmie jakim jest "King kong". Jackon zaraz po Tarantino jest moim ulubionym reżyserem....
Froda grał Elijah Wood. Ale swoją drogą Adrien to świetny aktor
Jak to nie było nic z Jacksona we "Władcy"? Moim zdaniem było chociażby to, że nasz zajebisty reżyser nie skupił się w "Dwóch Wieżach" tylko i wyłącznie na wędrówce Froda i Sama do Mordoru, tylko mój drogi pokazał również losy innych członków drużyny i moim zdaniem zrobił to bardzo zajebiście.
Polecam Martwicę Mózgu, Bad Taste i Meet the Feebles. Zobaczysz, co oznacza wyrażenie "w filmie Jacksona nie było Jacksona"
_________________ Do you hear with eyes? The universe is crunching.
Właśnie się dowiedziałam, że Dystrykt 9 reżyserował Jackson
Ten film wyreżyserował Neill Blomkamp, Jackson był producentem (przynajmniej tak piszą na różnych stronach filmowych ).
Aha, sugerowałam się wypowiedzią PanWszaka (czy raczej Pana Wszaka ).
Jako fanka muzyki filmowej muszę oczywiście coś napisać o muzyce do Władcy
Jakiś czas temu natknęłam się na kilka wypowiedzi, że lepszym kompozytorem dla Filmów byłby Basil Poledouris (komponował m. in. do Conanów i Polowania na Czerwony Październik). Basil nie jest zły, a nawet jest całkiem całkiem, ale w tym momencie nie mogłabym sobie wyobrazić innej ścieżki dźwiękowej niż ta skomponowana przez Shore'a. Wg mnie ta muzyka jest po prostu niesamowita, miejscami mroczna, jest trochę chórków (czyli to, co lubię najbardziej) oraz hmmm... "ciemna". Np. odgłos maszerujących, krzyczących orków itp. Trochę jakby horrorowata, gdyż więcej jest utworów o strasznym, ponurym zabarwieniu niż wesołym. Mam mnóstwo ulubionych utworów spośród tej muzyki, na dużą uwagę zasługują Steward of Gondor oraz The Uruk-Hai jak i wiele innych. Gollum's Song jest genialne, jakby śpiewane celowo fałszywym głosem, i takie smutne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum